2016. máj 23.

Ajánlók (workshop beugró) - Virtus

írta: A Tánc Fesztiválja
Ajánlók (workshop beugró) - Virtus

A fesztivál ideje alatt Nánay István vezetésével kritikai workshop is színesíti majd a programokat. Délelőttönként 11 órától nyilvános szakmai beszélgetések lesznek az előadók részvételével.

A workshop részeként a Pannon Egyetem magyaros és színháztudományis hallgatói kritikákat írnak az előadásokról, valamint blogot vezetnek érzéseikről, benyomásaikról.

A jelentkezőknek beugróként a fesztivál előadásai közül három, szabadon kiválasztott produkcióról ajánlót kellett írniuk. Az írásokat a Tánckritika.hu közölte.

Az előadás-ajánlókat rövid video-trailerek alapján kellett megírni. A jelentkezők az alábbi előadások mozgóképes ajánlóinak linkjeit kapták meg:

Fitos Dezső Társulat: A Láda titka

Szegedi Kortárs Balett: Moderato Cantabile

Tünet Együttes: Sóvirág

Artus – Goda Gábor Társulata: Ulysses nappalija

Vörösmarty Színház: Pillangó

Movein Mission (Duda Éva Társulat): Virtus

Közép-Európa Táncszínház: Mind1

Forte Társulat: Irtás

Fehér Ferenc: Helló, Zombi!

A workshopot a Tánckritika.hu és a SÉD Folyóirat is támogatja.

 

DUDA ÉVA - VIRTUS (május 25. - 21:30 - Agóra (volt Hemó)

 

Tánc és cirkusz
Mi lenne, ha csinálnánk egy előadást, amelyben táncolunk? Kortárs táncra gondoltam, meg cirkuszi elemekre… levegő akrobatikára és magasságra. Na meg persze zenére, mondjuk élőzenére, de a humort és a játékot se hagyjuk ki. S kellenek jelmezek is… de hát… ezt már megcsinálták…
A Duda Éva Társulat 2013-ban, Magyarországon elsőként mutatott be egy olyan darabot, amely a kortárs tánc és az underground cirkusz világ ötvözéséből született. A koncepcióhoz szorosan hozzátartozik a lendületes zene, a játék és a humor, valamint egyfajta sajátos, magyar íz.
Valami új jött létre, valami olyan, ami eddig ismeretlen volt. A társulat olyan kifejezésmódokat keresett, melynek segítségével a levegőben a mozgás lehetőségeit maximálisan ki tudják használni. A teret maximálisan kihasználták, vízszintesen és függőlegesen is! A függőlegesnél nagy segítségére volt a táncosoknak a Tűzmadarak zsonglőrcsapata is.
Az átütő zenei kompozíciót Szirtes Edina Mókus, Zoletnik Zsófia és Mező András munkásságának köszönhetjük. Találkozik benne a magyar és balkáni népzene, valamint az elektronikus zene, amitől radikálisabbnak érezzük az előadás atmoszféráját.
Az átütő tánc és cirkuszi világ mellett az előadók humorral ábrázolják a magyarokra jellemző élethelyzeteket és az emberek közti kapcsolatokat.
„Mint kötelet vagy szalagot, maga alá gyűrte a veszélyt, sőt, nevet is adott neki: Virtus” (Komjáthy Zsuzsanna)
Birkás Zsófia

 

Virtus
Mi az a virtus? Egyáltalán milyen az a magyar virtus? Ezekre a kérdésekre kapunk átfogó választ az Eva Duda Dance Company Virtus című előadását látva. A ritmusos elő zenét a sarokban rejlő, félig megvilágított zenekar játssza. Ezt meghallva, mi magunk is táncra perdülnénk, ahogy a táncosok teszik. Mire feleszmélünk a kezdeti sokkból, olyan hatást keltenek, mintha az egyik Step Up filmet látnánk élőben, ahogy két táncos csoport egymásnak fitogtatja tudását. Különböző segédeszközök és látványelemek segítségével egy pazar show kerekedik ki, ami néhol egy cirkuszi mutatványos estét idéz. Nem mindenki képes gólyalábakon táncolni, vagy lelógó kötelek, szalagok segítségével a térben föl-le mozogni és akrobatikus mutatványokat végrehajtani. Nem is beszélve arról, mikor a táncosnő a partnere kezén lépkedve táncol. Az indulatok elszabadulnak, minden a feje tetejére áll, előkerül egy fűrész a semmiből. Az érzelmek átveszik a hatalmat, kitör a káosz, akár egy átmulatott este folyamán. Kell ennél több egy remek előadáshoz?
Boldizsár Éva

 

Hungaricum a cirkuszban – Duda Éva Társulat és a Virtus
A Tánc Fesztiválján május 25-ikén találkozhatnak a nézők Duda Éva Társulat / Movein Mission Virtus című előadásával. A Társulat a 2009/2010-es színházi évad során formálódott önálló együttessé Duda Éva kezdeményezésére.
A Virtus nem egyszerű mozgásszínházi darab. Duda Éva koreográfiája megtölti a színházteret a hungaricum és a cirkusz pompájának egyvelegével. A táncosok mozdulatai mellett minden tekintet, minden gesztus meghatározza az előadást. Feleleveníti a magyar folklórt, a hagyományokat és a motívumokat a zenében, táncban és ruhákban, miközben a cirkuszi látványt, a feszes mozdulatokat és a félelmetes mutatványokat is beleszövi a darabba.
Minden mozdulat jelentéstömegeket hordoz magában, humoros, mégis mély értelmű, egy perc szünetet nem találhatunk, egyik mozgásból a másikba rohan az előadás. Ez a minden porcikát remegtető és lélegzetet visszafojtó kimondhatatlanul magas szintű látvány-orkán ambivalens érzéseket és folyamatos, csodálkozó figyelmet vált ki minden nézőből.
„Szerettem volna egy igazán temperamentumos, életigenlést sugárzó előadást, ami kifejezetten feltölti a nézőket, pozitív kicsengése van. A szórakoztatás mindig kényes ügy, mert azt igényesen és szellemesen művelni, igazán nagy feladat. Ez volt a célom, ráadásul egy számunkra teljesen új műfaj integrálásával. Szóval kellően nagy volt a fa és fejsze is.” – mondta Duda Éva a Virtus című darabról a Pesti Estben adott interjúban.
A kortárs tánc és a kortárs cirkusz keresztezésének fantáziadús, energikus leképezése ez. A színdarabot szétrobbantja a folyamatos mozgás intenzivitása, a hangos, harsány hangzásvilág, és a mozgás motivikájából kiolvasható ironikus problémafelvetés a politika és kultúrpolitika témaköreiben. Milyen is a magyar virtus? Hogy kerülnek gyerekek egy előadásba? Mennyire lehet nehéz gólyalábakon táncolni? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphatnak, akik megtekintik az előadást.
Horváth Virág

 

Eva Duda Dance Company – Virtus
Az előadás egy társulat életét mutatja be annak minden nehézségével és örömével együtt. A dinamikusságot fokozza a színészek valóban virtuóz tudása. Gólyalábon és kötélen éppen akkora nagy ügyességgel táncolnak, ahogy a labdával zsonglőrködnek. A cirkuszi eszköztár minden elemével találkozhatunk az előadásban, és ezek mellett nagy hangsúlyt kap a tánc is a versengés megjelenítőjeként. A jelmezek is jelzik a tagok összetartozását, színük zöld és piros, ami a bohócok ruháját idézi a cirkuszt kedvelőkben.
Egy vidám, családi délutánra éppúgy ajánlom minden vidámságra vágyó nézőnek, ahogy reggelire a kakaót a kis öcsémnek!
Kocsis Szonja

 

Duda Éva Társulat – Virtus
Remek művészek, magával ragadó élőzene, egy-két cirkuszi kellék és színes jelmezek felvonultatása, némi humorral fűszerezve. Ez a Virtus, a Duda Éva Társulat 2013-as produkciója. A darabhoz díszlet sem kell, mivel a táncosok betöltik az egész teret, a talajtól a plafonig. Pontos precizitást igényel az előadás megvalósítása, tele szokatlan helyzetekkel. A színpadon nem hiába jelenik meg a piros-fehér-zöld hármasa, mivel a Virtus a magyar valóságra épít. Emellett betekintést nyerhetünk a cirkusz világába is. Erőteljes érzelemkifejezés van jelen, mind mimikailag mind mozgásformailag. A nagyobb létszámú, zajos jelenetek mellett valamivel bensőségesebb duókat is láthatunk a darab folyamán. A mozgalmasság azonban mindenütt jelen van, mindez az artisták jelenlétének és a magyar néptánc egy-egy eleme beemelésének is köszönhető.
Nagy Petra

 

Duda Éva Társulat – VIRTUS
Piros, fehér, zöld. Pirosfehérzöld. Éled a magyar trikolor, éled a magyar virtus. Elszabadulnak az energiák, minden vibrál a színpadon. Mintha szél fújná a zászlót, úgy hullámzik a táncosok testén a nemzeti színű jelmez. Összekapcsolódások, elválások, egymásra találások, szétfröccsenések, versengés, civódás és kivagyiság formálja a színpadi létezést. Az örökös vágy a megmutatkozásra, nem hagy elnyugodni senkit. Lüktet a színpad, a porond. Attrakció van. Feszül a tér, az energiák felfordítják a színpad vízszintes rendjét, nem lehet megmaradni a talajon, kell a levegőég. A tér enged a hódításnak, a lendület felhajtóereje szembeszegül a gravitációval. Mindenki felfelé törekszik. Folyamatos a licitálás. Az aláhullások is a lendület felszabadító erejéből születnek. Lefelé repülnek, a semmibe vetettség megszelídíthetetlen energiájával. A virtus, az egyénben és a csoportban egyaránt buzduló őserő egyre vadabb tettekbe hajszolja a testeket, túlhajtja önmagukon. Mutatvánnyá változik minden, örökös cirkusszá. A zene űzi a táncost, diktálja az iramot, nincs lassítás. Pörget. Késztet és előhív. Vad és elemi rítus. A körforgás összekapcsolja a bánatot az örömmel, a harcot a kibéküléssel. Igazi sírva vigadó magyarkodás, a kontrollálatlan létezés kultusza.
Pintér Viktória

 

Magyar cirkusz (Duda Éva Társulat – Virtus)
Ismered az érzést, amikor minden nyugodt, élünk egyetértésben magunkkal és másokkal harmóniában? Hát én sem. Biztos dögunalom lehet.
Megadom az esélyét, hogy nem értjük magunkat, de holtbiztos, hogy lenyakazzuk azt, aki nem ért meg minket. Szédüljenek belénk, ha nem tudják elég lendületesen kapkodni a fejüket!
Pulzáló káosz, nyüzsgő zsivaj, összezáró védvonalak, és mindenki mondja a magáét. Pirosan a szívtől, fehéren az idegtől, és zölden a cirkuszi forgásról, de nagyon magyarul. Otthon, édes otthon…
Duda Éva merőben újat húzott. Az underground cirkuszi, illetve a kortárs táncot elegyítő mozgás és a magyar, valamint balkáni népzenébe kevert elektronikus motívumok együttese úgy képezi le kicsiny népünket, mint az elkészült homokvár a vödröt, amivel létrehoztuk. Formázott ugyan, de a lényeg látható. Alkotóművész kollégákkal, cirkusztechnikában jártas szakértőkkel karöltve igazán különlegeset hoztak létre.
A kelet-európai Virtusban benne van, ami jó vagy nem jó, de bizonyára látványos bennünk. Kapkodó cirkusz, de annak legalább egységes. Gúnyos és hihetetlen. Merész és kecses. Földön ragadt, és föld felett lebegő. Nem baj, ha nem tudod, hol is vagy épp, mert ámulni fogsz.
Szalai Renáta

 

A Duda Éva Társulat a tőle megszokott könnyed humorral prezentálja Virtus című darabját a Tánc Fesztiválja keretein belül. Aki nemcsak táncos produkcióra vágyik, jó előadást választ: kortárs tánc elegyedik a cirkuszművészettel, és az élőzenével. Ezzel új kifejezési módok felé kacsintgatnak, és úgy gondolom, ez igen gyümölcsöző vállalkozásnak bizonyult. A hegedű sírós dallami találkoznak a zsonglőrködéssel, esetenként a slam poetry-vel, és ez az összeházasítás kiváló elegyet alkot. Az emberi kapcsolatokban megtalálható feszültségeket humorral, és szarkazmussal érzékeltetik, és ez nevetésre készteti az előadás nézőit. Az ezzel kapcsolatos párhuzamokat nem rejtik véka alá, bárki könnyen azonosulhat az előadás szereplőivel. Duda Éva komoly, elgondolkodtató munkái után igazi felüdülést hoz ez a könnyed hangnem. Az, hogy a kortárs táncot ötvözi az underground cirkusszal, merőben újítónak bizonyult. Azoknak ajánlom ezt a darabot, akik tudnak öniróniával tekinteni a magyar mindennapok tragikomikus szituációira.
Újvári Boglárka

Szólj hozzá

ajánló workshop Virtus Duda Éva Társulat