2016. máj 23.

Ajánlók (workshop beugró) - A láda titka

írta: A Tánc Fesztiválja
Ajánlók (workshop beugró) - A láda titka

A fesztivál ideje alatt Nánay István vezetésével kritikai workshop is színesíti majd a programokat. Délelőttönként 11 órától nyilvános szakmai beszélgetések lesznek az előadók részvételével.

A workshop részeként a Pannon Egyetem magyaros és színháztudományis hallgatóikritikákat írnak az előadásokról, valamint blogot vezetnek érzéseikről, benyomásaikról.

A jelentkezőknek beugróként a fesztivál előadásai közül három, szabadon kiválasztott produkcióról ajánlót kellett írniuk. Az írásokat a Tánckritika.hu közölte.

Az előadás-ajánlókat rövid video-trailerek alapján kellett megírni. A jelentkezők az alábbi előadások mozgóképes ajánlóinak linkjeit kapták meg:

Fitos Dezső Társulat: A Láda titka

Szegedi Kortárs Balett: Moderato Cantabile

Tünet Együttes: Sóvirág

Artus – Goda Gábor Társulata: Ulysses nappalija

Vörösmarty Színház: Pillangó

Movein Mission (Duda Éva Társulat): Virtus

Közép-Európa Táncszínház: Mind1

Forte Társulat: Irtás

Fehér Ferenc: Helló, Zombi!

A workshopot a Tánckritika.hu és a SÉD Folyóirat is támogatja.

 

FITOS DEZSŐ TÁRSULAT - A LÁDA TITKA (május 24. - 11:00 - Agóra (volt HEMO)

 

Sehol és Valahol

Sehol nincs senki. Valahol van valami. Egy titkos láda. Nem tudod kié, mi van benne, és miért került hozzád. Egészen régi darab, a lakat jó nagy rajta, s elég nehéznek is tűnik. Ez most képzelet, vagy valóság? Mit kell ilyenkor tenni? Visszaadni? Kinyitni? Otthagyni? De az is lehet, hogy csak álmodozni.

A varázslat világát idézi meg a Fitos Dezső Társulat elmúlt évben bemutatott mesedarabja, A láda titka. A kétszereplős előadást Kocsis Enikő és Fitos Dezső álmodta színpadra. Ahogy a címben szereplő ládában is bármi lehet, úgy ebbe az előadásba is bármi belefér. Megelevenednek a tárgyak, táncolnak a bábok, bővítjük földrajzi tudásunkat, és természetesen mindezt a tánc nyelvén megfogalmazva.
Ebben a darabban a tánc maga a beszéd. Szavakra nincsen szüksége sem Fitos Dezsőnek, sem pedig Moussa Ahmednek. Az autentikus néptánc nyelvén fogalmazták meg a történetet, viszont ahhoz, hogy részletgazdagabban tudják bemutatni a bizonyos történéseket, kihasználták a bábszínház adta lehetőségeket. A Mihács Gábor jelmez- és díszlettervező által létrehozott színpadi világban a néző szeme előtt változik meg a tér, a hétköznapi tárgyak megmozdulnak, és közben mi, nézők elgondolkodunk, hogy vajon ez most álom, vagy valóság.
„A varázslat mindenkiben benne van.” Ezt üzeni a darab. Minden egyes mozdulatnak olyan kifejezőereje van a színpadon, hogy nem csak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is magával ragadja a csodák titokzatos világa.
Birkás Zsófia

 

Folk-bohócok
Fitos Dezső Társulat: A láda titka
Aki Fitos Dezső munkásságát ismeri, könnyen megsaccolhatja, hogy a nevét viselő társulattól milyen műfajban fog táncszínházi előadást látni. A híres néptánc-koreográfus A láda titka című táncszínházi egyfelvonásosban két bohócfigurával hozza helyzetbe a sokak számára népi relikviának számító férfi szólótáncokat (pl. kalotaszegi legényes), és teszi a laikusok számára fogyaszthatóvá a magyar folklórt. Ebben a kísérletben ugyanilyen fontos szerepet játszik az ifj. Csoóri Sándor által szerzett zene, amely az autentikus legényesek mellett egyfajta újragondolt színházi népi muzsikát szólaltat meg.
A Román Sándor produkciókra (Experidance) emlékeztető, néptánc és balett ötvözetéből kialakult táncnyelvet használó előadást maga a koreográfus (Fitos Dezső) és Moussa Ahmed két vásári bohóc szerepébe bújva táncolja el.
A minimalista díszlethasználat külön elősegíti a pantomimos lét megközelítését, a tárgyakkal, díszletelemekkel való játék elengedhetetlen plusz jelrendszere a két folk-bohócnak, akik a váratlanul érkezett láda tartalmát fedezik fel.
Miért is folyik ez a szólólegényesekkel tarkított párbaj? Mit rejt a láda gyomra? Valószínűleg kacatokat: legyezőt, női ruhát, amelyek tárgy-animáció és a tánc, de ha úgy tetszik, varázslat révén kelnek életre.
A korhatár nélküli, ötvenperces folk-chaplinkedés egyaránt szól gyerekeknek és felnőtteknek, néptáncot és színházat kedvelőknek – vagy azoknak a kíváncsi betévedőknek, akik meg szeretnék tudni, hogy mi van a ládába rejtve.
Pálffy Zsófia

Szólj hozzá

ajánló workshop Fitos Dezső A láda titka